Buzulların hızla erimeye devam ettiği Antarktika’dan ürkütücü haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak Kilis büyüklüğündeki dev parçanın anakaradan koptuğu öğrenildi. Uzmanlar her ne kadar bu parçanın iklim değişikliği ile ilgisi olmadığını söylese de buzulların erimesi dünyanın sonuna işaret ediyor.

Dünya genelinde küresel ısınma her geçen gün etkisini biraz daha artırırken, korkutan haberler gelmeye devam ediyor. Antarktika’da yaşanan son gelişme ise herkesi ürküttü.

Britanya Antarktika Araştırması’nın (British Antarctic Survey-BAS) dün yaptığı açıklamaya göre 1550 kilometre karelik buzdağı, iklim değişikliği yüzünden değil buz parçalanması denen doğal süreç sebebiyle ayrıldı.

1521 kilometre kare yüzölçümüne sahip Kilis’e yaklaşan buzdağı, 150 metre kalınlığındaki Brunz Buz Sahanlığı’ndan ayrılarak okyanusa karıştı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ DEĞİL”

BAS’ta görev yapan buzulbilimci Dominic Hodgson şöyle konuştu: Bu buz parçalanması olayı bekleniyordu. Brunt Buz Sahanlığı’nın doğal davranışının bir parçası. İklim değişikliği ile bağlantılı değil. Antartika’nın batısındaki Brunt Buz Sahanlığı’ndan Şubat 2021’de de 1270 kilometrekarelik bir buz kütlesi koparak ayrılmıştı.

150 METRE KALINLIĞINDA

150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı, Antartika kıyısında her yıl 2 kilometre batıya doğru sürükleniyor. Bu hareketin sonucu olarak bölgede buz dağları ve büyük buz kütleleri oluşuyor.

EN SICAK 5. SENE YAŞANDI 

Antarktika’da 2022, sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana en sıcak 5. sene oldu.

Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği programı Copernicus, Şubat 2022’de buzulun boyutunun 44 yıllık uydu gözlem tarihinde kaydedilen en düşük seviyeye ulaştığını belirlemişti.

Bir yanıt yazın