Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlar neticesinde, kiralara yapılacak zam oranları da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, her ayın üçünde olduğu gibi nisan ayının üçüncü gününde enslasyon rakamlarını açıkladı. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen enflasyon rakamları, memurlara yapılacak zam oranında belirleyici olduğu gibi kiraları yapılacak zam oranlarının belirlenmesinde etkili oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler, kurum tarafından şu şekilde duyuruldu; ‘’TÜFE’deki (2023=100) değişim 2023 yılı mart ayında bir önceki aya göre  yüzde 2,29, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,20 olarak gerçekleşti.’

İŞ YERİ KİRALARI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre iş yerlerinin kira artış oranları belli oldu. Buna göre, iş yerleri için geçerli olan kira artışlarında en yüksek zam oranı yüzde 70,20 olarak uygulanabilecek. TÜFE’nin on iki aylık ortalamasına göre hesaplanan kira zam oranı yüzde 70,20 olurken, bu oran sadece iş yerlerinde uygulanabilecek. Fahiş kira artışlarını önlemek için getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması ise konutlar için hala devam ediyor. Ko

YILLIK ENFLASYON BAZ ALINIYOR

İş yerlerine uygulanacak kira zam oranları yıllık enflasyon ortalamasına göre belirlenerek gerçekleştiriliyor. TÜFE’nin on iki aylık ortalamasının alınması ile hesaplanan kira artış oranı daha yüksek zam ile uygulanamıyor. Nisan ayında kiralara yapılabilecek en fazla zam oranı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre yüzde 70,20 olarak belirlendi. Ocak ayında kira zam oranı yüzde 72,45 seviyesinde belirlenmiş şubat ayında ise bu oran yüzde 71,83’e düşmüştü. Nisan ayı için kira zam oranı yüzde 70,20 seviyesi olarak belirlendi. Sadece işyerlerinde geçerli olan kira zam oranı konutlar için uygulanamayacak. Konutların fahiş kira artışlarını engellemek adına alınan tedbirler nedeni ile en fazla yapılabilecek zam oranı yüzde 25 olarak temmuz ayına kadar devam edecek.

nutlarda geçerli olan bu uygulama, 2023 yılının temmuz ayına kadar devam edecek. Sonrasında ise nasıl bir yol izleneceği henüz bilinmiyor.

Bir yanıt yazın