Özbekistan Suriye'deki 93 vatandaşını aldı

Suriye’de IŞİD terör örgütünün yarattığı yıkımın ardından birçok kadın ve çocuk da kamplarda mahsur kalmıştı. Kamplardaki vatandaşlarını ülkeye getirmek için adım atan ülkelerden biri de Özbekistan oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelerek terör örgütüne katılan ve ölen teröristlerin eşleri ile çocukları, sahipsiz kalmışlardı. Bunların içinde, Suriye’nin kuzeyinde bulunan El Hol kampında Özbekistan vatandaşı kadınlar ve çocuklar da bulunuyordu.

MEHR-5 HAREKATI KAPSAMINDA ALINDILAR 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Suriye’de bulunan kadın ve çocukların ülkeye getirilmesi için bir çalışma yürütüyordu. Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın son dönemde Suriye ile oluşturduğu insan hakları konusundaki diplomasi ilk sonuçları getirdi. Özbekistan tarafından yürütülen Mehr-5 Harekâtı kapsamında, 24’ü kadın 69’u çocuk 93 kişi Suriye mülteci kampı El Hol ‘dan Özbekistan tarafından tahliye edildi.

TAŞKENT’E GÖTÜRÜLDÜLER

Cuma akşamı Suriye’deki El-Hol mülteci kampından 24’ü kadın ve 69’u çocuk 93 kişinin Taşkent’e getirildiği öğrenildi. Beşincisi gerçekleştirilen operasyonun, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ortak ülkelerin yardımıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

TÜM İMKANLARI SAĞLANACAK

Uluslararası gözlemcilerden alınan bilgilere göre, kadın ve çocukların üç yıldan fazla bir süredir kampta tutulduğu bildirildi. Bu kadınların eşlerinin Suriye’deki çatışmada yaşamını yitirdiği bilgisine ulaşıldı. Gelen Özbekistan vatandaşları arasında yedi yetim çocuk bulunuyor.

Özbekistan daha önce, 2019’dan beri “Mehr-1, 2, 3 ve 4” operasyonları sırasında zor durumda olan 438 kadın ve çocuk Suriye, Irak ve Afganistan’dan Özbekistan’a geri getirmişti. Taşkent kaynakları gelenlere tıbbi, psikolojik ve sosyal yardım sağlandığını ve resmî belgelerinin verileceğini aktardı.

Bir yanıt yazın