Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan kalp hastalıkları, daha tehlikeli biçimlerde kendisini göstermeden önce çeşitli sinyallerle kişiyi uyarıyor. Oldukça sinsi belirtilerle kendisini belli eden kalp krizi riskine karşı bu belirtilere dikkat etmekte fayda var. Veriler, 30 yaş üzeri her 100 kişiden 6’sının kalp krizi geçirdiğini gösteriyor.

Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde ölüme neden olan etkenler arasında ilk sırada bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlanan 2020 verilerine göre dünyada 18 milyon ve Türkiye’de  de Sağlık Bakanlığı 2019 verilerine göre yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Öte yandan yapılan çalışmalar, ülkemizde 30 yaş üzerindeki her 100 kişiden 6’sının kalp krizi geçirdiğini gösteriyor. Tehlikeli bir Sağlık sorunu olan kalp krizi, sinsi belirtilerle daha önceden kendisini gösterebiliyor.

KARDİYOLOJİ UZMAN DOÇ. DR. GÖRMEZ VATANDAŞLARA SESLENDİ

Kalbe oksijen ve besin taşıyan koroner damarlarda meydana gelen aşırı daralma ya da tıkanıklığa bağlı olarak kan akışının kalp kasına iletilememesi durumuna kalp krizi deniyor. Bu tehlikeli sorunun aniden nüksetmesi ve hastanın hayatını tehdit etmesi ise ortaya en korkutucu tabloyu çıkarıyor. Kalp krizinde ilk olarak akıllara göğsün tam ortasında oluşan basınç veya ağırlık hissi ile gelişen ve kimi zaman kollara da yayılan şiddetli acı geliyor. Oysaki kal krizi, hastaların yaklaşık yüzde 30’u gibi büyük bir kısmında göğüs ağrısı olmadan, “atipik” denilen sinsi sinyaller ile meydana geliyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Görmez, hastaların kalp krizinin sinsi belirtilerini göz ardı etmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarının hayati önem taşıdığını dile getirdi. Hızlı tanı ve tedavi sayesinde kalp krizinin neredeyse hasarsız atlatılabildiğini ifade eden Görmez, bu konuda vatandaşları uyarıyor.

KALP KRİZİNİN SİNSİ BELİRTİLERİ

Uzmanlardan gelen açıklamalara ve vakalardan elde edilen bulgulara göre midede yanma hissi, bulantı, kusma, kollarda uyuşma, bulantı, nefes darlığı, fenalık ya da baygınlık hissi, soğuk terleme ile tansiyon düşmesi belirtileri, kalp krizinin en sık görülen sinsi belirtilerini oluşturuyor. Bu nedenle vatandaşların, kendilerine ve çevrelerine bu belirtilere karşı duyarlı olması gerekiyor.

Bir yanıt yazın