Facia şehir şehir yayılıyor! Sahte içkiden ölenlerin sayısı 33’e yükseldi.

Kırıkkale’de 7, İzmir’de 17 kişinin sahte içkiden ölmesi sonrası Mersin, İstanbul, Muğla ve Aydın’dan zehirlenme haberleri geldi. Mersin’de 5, İstanbul’da 1, Muğla’da 2, Aydın’da 1 kişi öldü. Cuma gününden bu yana Kırıkkale, İzmir, Mersin, İstanbul, Muğla ve Aydın’da sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı 33’e yükseldi. Öte yandan İstanbul’da 6 ton kaçak içki, İzmir’de de 5 ton sahte etil alkol ele geçirildi.

İzmir’in çeşitli ilçelerinde sahte içki içtikleri iddia edilen çok sayıda kişi, mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle rahatsızlanarak hastanelere kaldırılmıştı. Urla ve Ödemiş ilçelerinde de 4 kişi daha sahte içkiden hayatını kaybetti. İzmir’de sahte alkol yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye çıktı, 18 kişinin ise tedavisi sürüyor.

Kırıkkale‘de de geçen cuma günü sahte içkiden zehirlenen 11 kişiden yedisi hayatını kaybetmişti.

Bir zehirlenme haberi de Mersin‘den geldi. Mersin’de sahte içki içtiği belirlenen beş kişi yaşamını yitirdiği, hayati tehlikesi devam eden sekiz kişinin ise çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğü öğrenildi. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre olayla ilgili gözaltına alınan dört zanlıdan üçü tutuklandı.

Toroslar ilçesindeki büfeye baskın yapan polis ekipleri, ele geçirilen 19 adet 50 cl’lik şişelerdeki sıvının, metanol oranı yüksek sahte içki olduğunu saptadı. Kapatılan büfenin işletmecileri H.Ü. ve E.A., gözaltına alındı. Şüpheliler, sahte içkileri M.F. isimli kişiden temin ettiklerini söyledi.

M.F.’nin Mezitli ilçesindeki evine baskın yapan ekipler, 52 bidon içinde toplam 260 litre etil alkol ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirdi. M.F. ile yanında bulunan ismi açıklanmayan bir kişi daha gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü tutuklandı, 1’i ise serbest bırakıldı. Polis ekipleri büfeden içki satın aldığı belirlenen 8 vatandaşa da ulaşıp 19 litre sahte içkiye el koydu.

SAHTE ALKOLDEN BİR ÖLÜM DE AYDIN’DA

Aydın’ın Nazilli ilçesinin Sevindikli Mahallesi’nde Osman Ö. (62) ile Orhan Öztürk (57)  birlikte alkol aldı. Eve giden Osman Ö., bir süre sonra mide bulantısı ve görme kaybı şikayetiyle Nazilli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

EVİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Verdiği bilgi doğrultusunda, birlikte alkol aldığı arkadaşının da evine giden polis, Orhan Öztürk’ü yerde hareketsiz şekilde yatarken buldu. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Orhan Öztürk’ün hayatını kaybettiğini belirledi.

Nazilli Devlet Hastanesi’nde bulunan Osman Ö.’nün ise durumunun ağırlaştığı yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Jandarma ekipleri olayla ilgili bir kişiyi gözaltına alırken hayatını kaybeden Orhan Öztürk’ün otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği ve kesin ölüm nedeninin yapılacak olan otopsinin ardından belli olacağı öğrenildi.

İSTANBUL’DA BİR AVUKAT ÖLDÜ

Kartal’da Avukat Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu (36) sahte içki nedeniyle zehirlenerek hayatını kaybederken; Kemal K. Abdil K. ve Rahmi K.’nin Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü öğrenildi.

Zehirlenenlerin ifadesi üzerine düzenlenen baskında işletme sahibi Yavuz Ö. gözaltına alındı. Aramalarda rakı yapımında kullanılan 290 anason kiti, 10 votka kiti, 2.5 litre sahte rakı ve aynı miktarda sahte votka ele geçirildi. Ayrınca aramalarda metanol zehirlenmelerine sebep olan 9 şişe metil alkol ele geçirildiği belirtildi.

Polis ekiplerinin kaçak ve sahte içkilere yönelik Avcılar, Büyükçekmece ve Ataşehir’de düzenlediği baskınlarda, 162 şişe kaçak içki ve 20 litre alkol ele geçirildi.

TANIĞIN İFADESİ ALINDI

Polis yaptığı araştırmada tanık olarak Celalettin B.’nin ifadesini aldı. Avukat Şahinoğlu’nun dün kendisini telefonla aradığını söyleyen Celalettin B., “Kartal Atalar Mahallesi’nde bulunan bir tekel bayinden alkol aldığını söyledi. Aynı gün Şahinoğlu’nun ikametine gittik. Birlikte oturduk. Ancak ben alkol almadım. Saat 20:00 sıralarında evden ayrıldım” dedi.

İŞ YERİ SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI

Alkol zehirlenmesi konusu ile ilgili olarak Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalarda iş yeri sahibinin Güngör G., (38) olduğu ve poliste 7 adet kaydının bulunduğu belirlendi. Güngör G. gözaltına alındı.

SAHTE ALKOLÜ TEMİN EDEN ADLİ KONTROL İLE SERBEST KALMIŞ

Tekel bayine alkol temin eden Anıl Orkun İ.’nin dün polis tarafından yakalandığı ve aynı gün çıkarıldığı adli makamlarca adli kontrol şartı ile serbest kaldığı öğrenildi.

SAVCILIK GÖZALTI TALİMATI VERDİ

Polis alkol zehirlenmesi sonucu ölüm olayı ile ilgili olarak tekrardan savcılığa bilgi verdi. Savcılık sahte alkolü temin eden Anıl Orkun İ. ile tekel bayinin sahibi Güngör G. ve iş yeri çalışanı Yavuz Ö. hakkında taksirle yaralama ve taksirle ölüme neden olma suçlarından gerekli tahkikatın başlatılıp savcılığa getirilmesini istedi. Kartal emniyeti alkol zehirlenmesine bağlı olarak çeşitli hastanelere başvuranların alkol temin ettiği yer ve kişileri belirlemek için çalışmalarına devam ediyor.

BODRUM’DA İKİ KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Çömlekçi Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki İbrahim Yanık ile 64 yaşındaki Semran Başkurt’un dün akşam farklı evlerde geç saatlere kadar yemekle birlikte alkol aldıkları belirtildi. Sabaha karşı fenalaşan Başkurt ve Yanık yakınlarının çağırdıkları ambulanslarla hastanelere taşındı. İbrahim Yanık, Bodrum Devlet Hastanesi’nde; Semran Başkurt ise özel bir hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

İSTANBUL’DA 6 TON KAÇAK İÇKİ, İZMİR’DE DE 5 TON SAHTE ETİL ALKOL ELE GEÇİRİLDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube ekipleri, Avcılar Firuzköy’de kozmetik ürün imalatı bahanesiyle sahte içki üreten iş yerine baskın düzenledi. Baskında 6 ton kaçak içki ele geçirildi. Ekiplerin incelemesi sürüyor.

Polis ekipleri, İzmir’in Çiğli ilçesinde bir depo ve araca gerçekleştirdiği operasyonda yaklaşık 5 ton sahte etil alkol ele geçirdi. Operasyonda 1 kişi gözaltına alındı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 33’e yükseldi. 34 kişinin tedavisi ise sürüyor. Sahte içkiden hayatını kaybedenlerden kimlikleri açıklanan kişiler şöyle:

KIRIKKALE: Yılmaz MayalıCemal Doğan (55), Ünal Gündoğduİlyas YalımHacı VatanseverAli BaşpınarMustafa Özyurt

İZMİR: Hasan Çetin Esen (59), Mustafa Maya (71), Aydın Göksoy (58), Adem Güneş (64), Nejdet Kanatlıer (67), Mehmet Celalettin Sezer (68), Ali İhsan Çakmak (70), Hakan Ulukaya (46), Mehmet GörgülüerEngin Dokuyucu, Nihat Karaoğlanİlhami KalfaHüseyin Yılmaz, Orhan Korkmaz (72)

MERSİN: M.B., H.S., İ.U., S.A., E.D

İSTANBUL: Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu (36)

MUĞLA: İbrahim Yanık (74), Semran Başkurt (64)

AYDIN: Orhan Öztürk (57)

İZMİR’DE KUZENLER PEŞ PEŞE HAYATINI KAYBETTİ

Urla’da sahte alkol tükettiği iddia edilen 46 yaşındaki Hakan Ulukaya, rahatsızlanarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı. Buradan Manisa’ya sevk edilen Ulukaya, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Ödemiş ilçesinde ise mide bulantısı ve görme kaybı şikayetleriyle Ödemiş Devlet Hastanesi’ne başvuran altı kişinin, yapılan tahliller sonucunda sahte içki tükettikleri ortaya çıktı. Sahte içki tüketenlerden Mehmet Görgülüer ve Engin Dokuyucu vefat etti. Kuzen oldukları öğrenilen Görgülüer ve Dokuyucu’nun cenazeleri bugün toprağa verilecek. Ödemiş Devlet Hastanesi’nde sahte içki nedeniyle tedavi görenlerden bir kişi de tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

DEZENFEKTANA AROMA KARIŞTIRMIŞLAR

Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği Başkanı Kenan Çalışır, sahte alkol kullanımından dolayı artan ölümlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Metil alkolün endüstriyel bir ürün olduğunu belirten Çalışır, şunları söyledi:

– Ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmeleri son 10 yılda sık yaşanan bir toplumsal sorun haline geldi. Salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında sekiz farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışmışlar. Bu da ölümlere ve bir çok kişinin zehirlenmesine neden oldu.

– Alkollü içeceklerin üretimi, tüketimi ve fiyatlandırılması ile ilgili mevcut durum ciddi olarak gözden geçirilmeli. Sahte içki üretimi ve kullanımıyla yurttaşlarımıza, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar veriliyor. Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.

FARKINA VARMASI İMKANSIZ

– Metil alkolle üretilmiş içki, tüketen kişinin ölümüne kadar vücudunda yaşar. İçilmesi ile oksitlenerek formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. Önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir.

CHP’Lİ VEKİLDEN SORU ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, peş peşe yaşanan sahte içki ölümlerinin ardından TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

Yapılan araştırmalarda alkollü içecek ve tütün ürünlerinde uygulanan vergi oranlarındaki artışın tüketimi azaltmadığını, ürünler zamlandıkça vatandaşların kaçak ürüne yöneldiğini gösterdiğini öne süren Emir, “Yurttaşlar, artan fiyatlara karşı pek çok alkollü ürünü evde ya da merdiven altı diye tabir edilen mekanlarda üretme yoluna gidiyor” ifadelerine yer verdi. Emir, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “İçkide yüksek vergi politikasından vazgeçecek misiniz?” diye sordu.

“YİTİRİLEN CANLARIN ARKASINDA YÜKSEK VERGİLER VE DENETİMSİZLİK VAR”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sahte içkiden peş peşe yaşanan ölümlere ilişkin açıklamada bulundu. Son bir haftada Kırıkkale’de 7 yurttaşın, İzmir’de 17 yurttaşın sahte içki nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen Öztrak, “İktidarın vergilerle alkol ürünlerinin fiyatlarını şişirmesi sahtekarların iştahını kapatmaktadır; kaçak içkinin, merdiven altı üretimin önünü açmaktadır. Bunun sonucunda da ağır can kayıplarıyla karşılaşıyoruz. Bu yitirilen canların arkasında hem yüksek vergiler hem de denetimsizlik var” dedi.

Bir yanıt yazın