iPhone’lara gelen yeni güncellemede 5G desteğini de var. Ancak Türkiye’nin her şehrinde aktif olarak sunulmayan bu destek kullanıma nasıl yansıyacak?

Apple kısa bir süre önce iOS 16.4 güncellemesini sundu. Bu güncellemenin Türkiye için önemi ise 5G desteğinin açılmasıydı. Ancak 5G nasıl kullanılacak ya da kullanılabilecek mi?

TÜRKİYE’DE RESMİ OLARAK AKTİF EDİLMEDİ

Resmi kayıtlara göre Türkiye’deki operatörler aktif bir 5G desteği sunmuyor. Ancak bazı kaynaklara göre Türkiye’nin bazı şehirlerinde 5G bağlantısı bulunsa da vatandaşlar bunu kullanamıyor.

Türk Telekom, Turkcell ya da Vodafone şu an resmi olarak 5G kapsama haritası yayınlamış durumda değil. Ancak internet servis sağlayıcılar için hız testi altyapısı sağlayan nperf, kendi verilerini kullanarak bir 5G haritası oluşturmuş. 

Bu haritaya göre Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon şehirlerinin küçük bir bölümü 5G kapsama alınanda görünüyor. Bu şehirlerde test aşamasında olan 5G’nin kullanıma açılacağına işaret olabilir. Öte yandan yine de bu şehirlerde yaşasanız dahi 5G kullanamıyorsunuz çünkü Türkiye’de hizmet veren GSM operatörleri 5G desteğini aktif hale getirmediler.

Türkiye’de şu anda aktif olarak İstanbul Havalimanında 5G kullanılabiliyor. O da eğer telefonunuz 5G bağlantıyı destekliyorsa.

Bir yanıt yazın