Dünyada kimi ülkelerde uygulanıyor! Milyonlar için sosyal koruma! Vatandaşlık maaşında son durum! Türkiye’de vatandaşlık maaşı uygulaması ne zaman başlatılacak?

sviçre, Finlandiya gibi zengin ülkelerde uygulanmakta olan vatandaşlık varsa uygulaması için düğmeye basıldı. Kişi için değil, haneye aile bazlı ödenecek vatandaşlık maaşı uygulamasında verilecek olan maaş  tutarı yaş, aile nüfusu gibi pek çok kriter dikkate alınarak belirlenmiş olacak. Hayata geçirilecek aile bazı vatandaşlık maaşı uygulaması ile gelir seviyesi asgari hayat standardını altında bir tek ailenin, halinin kalmaması amaçlanıyor.

BİRÇOK KRİTER BULUNUYOR

Türkiye’de aileler için sosyal koruma geliyor. Türkiye’de vatandaşlık maaşı uygulaması için düğmeye basıldı. İsviçre, Finlandiya gibi zengin ülkelerde uygulanmakta olan uygulamada ödeme kişi için değil, aileye yapılacak. maaş tutarında birçok kriter göz önünde bulundurulacak. Yaş, aile nüfusu gibi pek çok kriter göz önünde bulundurulacak aynı zamanda faizi olmayan ve geri ödemesi bulunmayan bu uygulama ile vatandaşların yaşam şartlarının çok daha iyi noktaya gelmesi amaçlar arasında.

0’NİN ÜZERİNDE

Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu alakalı kurumlar, seçim beyannamesine açıklanan sosyal politikaları güçlendirecek yeni adımları hızlı bir şekilde yaşama geçirmek adına eylem planlarını, mevcut desteklerini için güncelleme yapmaya başladılar. Halihazırdaki sistemde elektrik, doğalgaz, sağlık, gıda, şartta eğitim, barınma, engelli yaşlı maaşları, anaokulu desteği, GSS prim ödemeleri, eşi vefat eden kadınlara aylık, Türkiye Aile Desteği, acil ve temel ihtiyaç yardımları olmak üzere ellerinin üstüne başlıkta sosyal destek sağlanmakta.

YAŞAM ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK

Yapılan bir habere göre desteklerin büyük bir kısmında işi olmayan, sosyal güvencesi bulunmayan ve hane içindeki kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinin (2023 senesi için 2 bin 835 TL) az olması kriterleri göz önünde bulundurulacak. Yeni dönemde her ailede en az bir kişi için iş imkânı sağlanırken gelişmiş ülkelerde uygulanan vatandaşlık maaşı sistemine geçilmesi bekleniyor. Bahsi geçen maaş, ABD, İsviçre, Finlandiya ve İskoçya gibi yerlerde yapılıyor.

Bir yanıt yazın