Kentsel dönüşüme katkı sağlamak amacıyla, deprem bölgesinin dahil olduğu Gaziantep’te evi kentsel dönüşüme girecek olanlar için destek paketi açıklandı. Duyuruya göre, 1 milyon 250 bin TL kredi paketi hazırlandı. Evi kentsel dönüşüme girecek olanların finansal ihtiyaçları karşılanacak…

Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi için çıkarılan “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki krediler, vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor. kentsel dönüşüm kredilerinden yararlanmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Kentsel dönüşüm kredileri, hak sahibi konut sahiplerine, kiracılara veya sınırlı ayni hak sahiplerine ve riskli yapıda oturan maliklere sunuluyor.

Hak sahipleri, konutlarını yeniden Kilis dahil 11 ilie inşa etmek için kredi kullanabilirken, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahipleri riskli yapıda oturmaya devam edebilirler. Konutu riskli yapı olarak tespit edilen malikler ise farklı bir konut almak isteyebilirler ve kredi kullanarak bu süreci kolaylaştırabilirler. Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak isteyenler, ilgili banka  veya finans kuruluşlarına başvuruda bulunabilirler. Başvuru yapmadan önce, kredi şartları ve ödeme planları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Kredi kullanımı sırasında, bankaların talep ettiği belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir.

KONUTUN RİSKLİ ALANDA YER ALMASI GEREKİYOR

Kentsel dönüşüm kredisi, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında verilen bir kredidir. Krediyi kullanabilecek kişiler arasında konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri ve konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler bulunmaktadır. Kredi kullanacak kişilere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından faiz desteği sağlanmaktadır. Ancak bu desteği alabilmek için gayrimenkulün “Riskli Alan”da bulunması veya riskli alan içinde yer almamakla birlikte gayrimenkulün “Riskli Yapı” olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekmektedir. Riskli alan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından AFAD’ın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan bir alandır. Riskli yapı ise, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen bir yapıdır.

 

Bir yanıt yazın