Türkiye genelinde Kovid-19 vakalarındaki artışla ilgili Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan,

Prof. Dr. İlhan, virüste binden fazla mutasyonun olduğunu söyledi. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın virüsün mutasyonunu araştıran bir çalışma yaptığını belirten İlhan, şunları kaydetti: “Örneğin, Türkiye’de Van’daki virüsün yapısıyla Edirne’deki aynı mı veya Uşak’takiyle Niğde’deki aynı mı? Sağlık Bakanlığı bu şekilde bir çalışma yapıyor; bu aslında çok güzel bir çalışma. Dünyada da virüste saptanan binden fazla mutasyon var. Fakat virüsün mutasyonunun iki olumlu yönde olması gerekiyor. Biz bunu çok arzu ediyoruz.

“KEŞKE VİRÜSÜN BULAŞTIRICILIĞI AZALSA”

Virüsün iki özelliği var; biri bulaştırıcılık, diğeri bulaştığı kişide hasta yapma gücü. İkisinden birinin azalmasını çok istiyoruz. Keşke bulaştırıcılık azalsa çok daha kolay bir şekilde üstesinden gelebiliriz. Bulaştırıcılık azalmayıp, hasta yapma gücü, etkisi azalsa bu sefer yoğun tedaviyle üstesinden gelmemiz daha kolay olur. Genelde virüste bulaştırıcılığın azalması yönünde mutasyon oluyor. Bu tüm virüsler için geçerli. Bu yönde bir mutasyon olmasını bekliyoruz, arzu ediyoruz.

“1-2 YILA KADAR ETKİSİ AZABİLİR”

Tabii ne zaman gerçekleşir, açıkçası bu konuda hiçbir fikrimiz yok. Hiç de gerçekleşmeyebilir, virüs alıp başını böyle de gidebilir. Genel olarak bakarsak, 1-2 yıl sonrası böyle her şey giderse virüsün mutasyonla beraber bulaştırma gücünün azalabileceği konusunda kestirimler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“KURALLARA UYALIM”

Prof. Dr. İlhan, “Kurallara uyarsak ancak hepimiz istinasız çocuklarımız dahil, ev içi ve dışında tüm kamusal, açık ya da kapalı alanlarda maske takar, fiziksel mesafeye uyarsak, kalabalıktan, bir araya gelmekten kaçınırsak, süreç çok daha kolay bir şekilde yürütülebilir. Vakaların 500’ün, 100’ün altına düşmesi bu sene içerisinde bile gerçekleşebilir; ama kurallara uymak koşuluyla” diye konuştu.

Bir yanıt yazın