Artık günlük hayatımızın neredeyse büyük bir bölümünü akıllı telefonlar üzerinden yönetir hale geldiğimize değinen Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, “Kişisel verilerimizi barındırdığı için bu cihazları elden çıkarırken son derece dikkatli olmalı” uyarısı yaptı.

“PROFESYONEL DESTEK ALINMALI”

Kullanıcılar verilerini silse, hatta fabrika ayarlarına sıfırlasa bile kişisel verilerinin bazı durumlarda geri getirilebildiğinin altını çizen Günal, bu hassas bilgilerimizin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Kullanıcının adı soyadı, kimlik bilgileri, sağlık verileri, dini, cinsiyeti gibi hassas bilgilerin tümü bu telefonların içinde. Eskiden sadece kimlik numaramızın önemli olduğu bilinirdi ancak şimdi tüm bu hassas bilgilerimiz konusunda son derece özenli ve dikkatli olmamız gerekiyor.”

“Bazı cihazlarda fabrika ayarları sıfırlandığı durumlarda bile güvenlik açığı riskiyle karşılaşıyoruz. Bu yüzden hassas bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi adına ikinci el cihaz alım satımlarında kullanıcılar profesyonel kişilerden, kurumsal şirketlerden destek almalı. Nitekim bu telefonlarda bankacılık bilgilerinden fotoğraflara kadar birçok hassas verimiz bulunuyor. Artık tüm hayatımızı telefonlarda taşıyoruz ve bu nedenle bu verileri korumamız oldukça önemli.”

“Kullanıcılar bu işi kendileri, etraflarındaki tanıdıkları veya 3. parti programlar aracılığıyla yapmak yerine profesyonel destekle bu işi çözmeli. Verilerin silinmesi ve telefonun tamamen güvenli bir şekilde boşaltılıp, yenilenmesi için sunulan kurumsal destek sunan yerlerde kanun nezdinde de garanti alabilirler. Profesyonel destek ile hiçbir kimsenin eline geçmeyecek şekilde verilerini yok edilmesini sağlayabilirler.”

2. EL İLE YENİLENMİŞ TELEFON ARASINDA NE FARK VAR?

Bir yanıt yazın