Araç muayene işlemlerindeki tek yetkili olan TÜVTÜRK, muayene işlemleri için gerçekleştirdiği değişiklikleri açıkladı. İlgili değişiklikler Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe de girdi.

Araç muayeneleri, ait oldukları sınıflara göre farkı süreçlerde düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Ülkemizde aaraç muayene işlemlerinden sorumlu tek isim ise TÜVTÜRK’ tür. TÜVTÜRK, araç muayene işlemleri için yeni kararlar adlı ve bu kararlar Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe de girdi.

Alınan kararlar, milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiriyor. Araç muayenelerinde yeni bir dönemin başladığı ifade edildi ve bu dönem dair detaylar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Alınan yeni kararlar, tüm araç sahipleri için geçerli olmaya başladı. Alınan yeni kararlar kapsamında, araç muayene işlemlerini süresinde Yapmayan kişiler için yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

30 EYLÜL TARİHİNE KADAR MUAYENE YAPTIRILABİLECEK

Araç sahiplerini ilgilendiren muayene işlemlerine dair alınan yeni kararlara göre; 12 Mart 2023 tarihi itibari ile muayene işlemlerini geciktirmiş olan araç sahipleri 30 Eylül 2023 tarihine kadar muayene işlemlerini yaptırabilecek. 30 Eylül 2023 tarihine kadar yaptırılan işlemler kapsamında normal şartlarda her ay için yüzde 5 fazla ödeme talep edilirken yeni düzenleme kapsamında aylık olarak talep edilecek bu tutar yüzde 0,75 olarak hesaplanacak.

HER AY İÇİN YÜZDE 0,75

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yeni düzenleme Resmi Gazete’ de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bakanlık tarafından alınan yeni kararlar tüm araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Bununla beraber karayolları trafik kanunu ile ilgili yeni yönetmeliğe göre araç muayene süresini belirlenen süre kapsamında yapmayan araç sahiplerine 30 Eylül 2023’e kadar muayene işlemlerini tamamlaması durumunda her ay ve kesri için hesaplanması gereken yüzde 5 oran yerine kanun tarafından tasarlanan Yİ-ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplama uygulanacağı da bildirildi. İlgili düzenlemeye göre kanun yayınlandığı tarihten itibaren araç muayene işlemlerine, tamamlandığı tarihe kadar her ayrı kesri için aylık yüzde 0,75 oranında hesaplama uygulaması yapılacak. 12 Mart 2023 tarihine kadar araç muayene işlemlerini geciktirmiş olan araç sahipleri ise alınan bu karar ile 30 Eylül 2023 tarihine kadar araç muayene işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Bir yanıt yazın