Çok tartışma yaratmakla birlikte TÜİK’e göre kasımda aylık enflasyon yüzde 3,51 yıllık enflasyon ise yüzde 21,3 oldu. Yine TÜİK istatistiklerine göre aralarında çok kullanılan televizyon, otomobil, bulaşık makinesi ile günlük hayatta en fazla tüketilen ürünlerden olan patates, lahana, tavuk eti, havuç, sivri biber ve kahvenin olduğu tüketim ürünlerinde yıllık fiyat artışı enflasyonu ikiye katladı. En fazla artış ile yüzde 109 ile kömür fiyatlarında gerçekleşti. İkinci televizyonun artışı hızı yüzde 90 üçüncü LPG’nin ise yüzde 87. 10 yıllık enflasyonda ise otomobilin fiyat artışının 8 katı aştığı görüldü.

Kasım ayında tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 3,51, yıllık ise yüzde 21,31 oldu. Çok tartışma yaratan bu rakamlar tabii ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) baz aldığı ürünlerin toplamının artışından oluşan bir endeksini ifade ediyor. Ürünlere tek tek bakıldığında ise yıllık fiyat artışının yüzde 100’ün üzerinde veya ona yakın olan ve günlük veya genel anlamda çok tüketilen ürünler olduğu görülüyor. TUİK  istatistiklerine göre aralarında vatandaşın satın alma düzeyinin yüksek seyrettiği televizyon, otomobil, bulaşık makinesi ile günlük hayatta en fazla tüketilen ürünlerden olan patates, lahana, tavuk eti, havuç, sivri biber ve kahvenin olduğu tüketim ürünlerinde fiyat artışı enflasyonu ikiye katladı. En fazla artış ile yüzde 109 ile kömür fiyatlarında gerçekleşti. İkinci televizyonun artışı hızı yüzde 90 üçüncü LPG’nin ise yüzde 87.

KARŞILAŞTIRILAN FİYATLAR UCUZ BULUNUYOR

Rakamlara göre 50 üründe fiyat artışı TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katı düzeyinde gerçekleşti. TÜİK için önemli eleştiri noktalarından birisi ise günlük hayatta karşımıza çıkan rakamların kurumun yayınladığı madde sepetinde çok daha düşük görünmesi. Örneğin markette 10 lira olan süt fiyatının TÜİK’te 7 lira görünmesi fiyatı 4 ile 10 lira arasında değişen soğanın 2 lira görünmesi gibi durumlar tepki ile karşılanıyor. Gübrede de yüzde 150’yi aşan fiyat artışı enflasyon rakamlarına yüzde 50 olarak yansıyor.

Bir yanıt yazın